GBJ-andan märks i allt vi gör!

GBJ Bygg är ett byggföretag med långa anor som de senaste 10 åren expanderat kraftigt. Samtidigt finns känslan kvar av ett mindre företag med korta beslutsvägar, öppenhet i beslutsprocesser och familjär stämning. Utmärkande är det som kallas GBJ-andan med stark teamkänsla och fokus på kvalitet. 

Vi träffar Erika Dahlström, som arbetar med bostadsförsäljning på GBJ Bygg och talar om vad som gjort GBJ Bygg till det företag det är idag. Erika är dotter till Staffan Dahlström som tog över dåvarande Gösta B. Johanssons Byggnads AB 2005 och gjorde om det till GBJ Bygg AB. Staffans bror Fredrik startade sedan 2009 dotterbolaget GBJ Bygg Väst AB. Byggarbete är något som fanns inom familjen Dahlström även innan dess.

– Berätta Erika, er familjehistoria handlar väldigt mycket om byggande förstår jag? 

 • – Ja det stämmer, min farfar Gunnar Dahlström och hans bror drev under många år ett byggföretag. Och nu är det alltså min pappa och hans bror som arbetar tillsammans på ett liknande sätt. Så GBJ Bygg är fortfarande ett familjeföretag på det sättet, men till GBJ-familjen räknar vi alla anställda, oavsett om det är en snickare eller tjänsteman är vi alla ett team. Vi har flera nyanställda som förvånats över hur korta beslutsvägarna är och att vi låter våra anställda vara delaktiga i beslutsprocesser. Samtidigt tror jag att det är just detta, att vi alla är lika engagerade i våra projekt som gör att vi kan leverera med sådan kvalitet, förklarar Erika.
 • – Är det detta som ni kallar GBJ-andan? 
 • – Ja det kan man säga, GBJ-andan är att vi med utgångspunkt från vår kunskap och ett gott teamarbete alltid tänker på kvalitet. Ett uttryck för det är också hur vi tänker när vi gör nybyggnationsprojekt, där vi alltid levererar en hög grundstandard i alla nya lägenheter eller hus, väljer material av hög kvalitet osv.
 • – Hur många anställda är ni idag? 
 • – Idag är vi ca 100 anställda, när min pappa tog över 2005 var det ca 35 anställda så visst har vi vuxit ordentligt. Samtidigt skulle jag säga att vi på många sätt verkligen fungerar som ett mindre företag. Vi är väldigt tillgängliga, det är korta beslutsvägar precis som på ett mindre företag och en väldigt familjär känsla, berättar Erika.
 • – Berätta mer om den resa ni gjort de senaste 10 åren! 
 • – Jag skulle säga att 2008 var ett viktigt år för då började vi bygga det första bostadsrättsföreningsprojektet, och samtidigt bygga hyresrättshus och ta över fler hyresfastigheter. Det var också då min mamma Johanna Dahlström blev involverad att just ta ansvar för GBJ Byggs hyresrätter. Idag har vi ca 120 hyresrätter i Växjö med omnejd. Sedan dess har vi vuxit vad gäller alla våra olika verksamheter med byggservice, entreprenad, mark, men framförallt just på bostadssidan. Idag har vi kontor på sex orter i landet, förutom Växjö och Värnamo, även Karlskrona, Jönköping, Stockholm och Göteborg förklarar Erika.

 

2011-10-14 VŠxjš GBJ Bygg, Byggnader, Snickare, Arbete, projekt, referensobjekt

 • – Är ni fler från familjen engagerade i företaget? 
 • – Ja faktiskt är även min storasyster Rebecka engagerad och arbetar som byggprojektledare främst på våra bostadsprojekt, så visst är vi verkligen ett familjeföretag, säger Erika leende.
 • – Vilka utmaningar ser du framöver för företaget? 

– I Växjö är vi kända som företag, på andra orter är vi nya och inte så välkända ännu. Det är viktigt att vi når ut med det som är våra styrkor, självklart är också våra tidigare referenser viktiga. En styrka är våra korta beslutsvägar som gör att vi kan vara mer effektiva än andra, för kunden innebär det i slutändan att de sparar pengar och får en bättre kvalitet för en lägre kostnad, berättar Erika.

– Finns det andra fördelar för kunden?

– Vi har ju väldigt nära kontakt, en kontaktperson genom hela affären, som de kan ta kontakt med om de undrar något. De behöver aldrig fundera på vart de ska vända sig. En annan annan fördel skulle jag säga är att vi ger större flexibilitet för kunden vad gäller vilka tillval de kan välja i våra bostadsprojekt, utan att det blir för kostsamt. Vid sidan av vår höga grundstandard erbjuder vi ett större och bredare sortiment av tillval. För oss är det viktigt att det inte ska kosta så mycket att bo bra, vi vill ju kunna erbjuda våra kunder att de kan få ett personligt hem utan att tillvalen blir en för stor kostnad.

 • – Tror du att det spelar någon roll att ni är från Småland?

– Snåla smålänningar ska man inte säga, men det ligger väl litet i det, att det inte ska kosta så mycket och att det är väldigt viktigt att det ska bli bra utfört – att det blir kvalitet. Vår personal i produktion är ett väldigt bra gäng, de är vana att jobba hårt och ger sitt yttersta. Man har det inpräntat i sig och ger allt, där tror jag kanske att det märks att vi är från Småland, förklarar Erika.

– Om någon som läser det här blir intresserad av att arbeta hos er, finns det någon chans? 

– Vi är i ständig utveckling, och är nästan alltid på jakt efter nytt folk. Dyker rätt person upp så visst finns det en stor chans att den får arbete hos oss. Framförallt växer vi inom området bostadsproduktion. Vi får även större entreprenader och beställare som vi återkommande bygger åt, tack vare att de är nöjda med de arbeten som vi tidigare utfört. Vi växer även vad gäller byggservice, alltså vårt arbete med utbyggnad och renoveringar hemma hos privatpersoner. Vi är stolta och glada över denna positiva utveckling, säger Erika.

 • – Vill du berätta om något spännade projekt som ni genomfört? 
 • -Ett spännande projekt är BRF Argus. Vi köpte ett hus från 1890-talet med hyresrätter som vi sedan totalrenoverat och omvandlat till en bostadsrättsförening. Argus är ett exempel på att det går att bevara och utveckla det värdefulla i det historiska, men samtidigt vidareutveckla det till något nytt och spännande, avslutar Erika.

Argus-8-2_ret21-1268x650

Läs mer om GBJ Byggs nya projekt i Växjö.