Henrik och Sofia: Tänk på bostaden som en investering!

Vi träffar ett par som har mycket klokskap att dela med sig av till er som står inför ett lägenhets- eller villaköp. De lyckas kombinera en tanke på bostaden som en investering och att göra den personlig genom att välja flera tillval hos sin leverantör GBJ Bygg.

Henrik och Sofia bor tillsammans med sin dotter i en trivsam 4:a på 77 kvm i Hovshaga Centrum. Henrik är föräldraledig från sitt jobb på en sportbutik, Sofia arbetar som behandlingspedagog på ett behandlingshem. 2012 köpte de sin första lägenhet av GBJ Bygg och nu är det dags igen, sommaren 2017 kommer de flytta in i sin nya lägenhet också den från GBJ Bygg.

– Berätta hur gick det till när ni hittade den här lägenheten som ni bor i nu?

– Vi bodde då i hyresrätt och var i husköpartankar, men hade precis bestämt oss för att vi lägger ned försöken att hitta något och sparar pengar istället. Sedan gick jag ändå ut på Hemnet och såg det här projektet som GBJ Bygg hade. Henrik är ju född här i Hovhaga och även jag har bott i området tidigare så då kände vi direkt att det här kändes intressant, vi mejlade in vårt intresse på söndagen. Vi fick snabbt titta på en visningslägenhet och redan på onsdagen var lägenheten köpt, berättar Sofia.

– Vad var det som fick er att slå till så snabbt?

– Det var flera faktorer, såväl känslan för området och den öppna planlösningen. Men inte minst var det den höga grundstandarden och att det inte kostade en förmögenhet om man ville göra några extra tillval. Kommer man direkt från hyresrätt har man inte den största budgeten direkt, så just detta att vår budget räckte till den här lägenheten till denna standard överraskade oss. Vi har ju sett att när vänner köpt hos andra leverantörer och valt tillval så har det tillkommit höga extrakostnader förklarar Henrik.

– Vad gjorde ni för tillval?

– Alla extra tillval som gick nästan, skrattar de. Vi valde till induktionshäll, spotlights i kök och badrum och lite tyngre ljudisolerande dörrar. I badrummet så valde vi också en förlängd bänk och ett extra sidoskåp. Vi har sett hos andra leverantörer att man ofta köper en designlinje, där det är ett färdigt koncept. Här får vi ju välja tillvalen styckvis vilket blir mycket mer flexibelt. Vi valde verkligen det vi ville ha, förklarar Sofia.

– Hur har ni trivts?

– Vi har trivts otroligt bra. Det är en grymt bra lägenhet, det var litet si och så när vi bestämde oss att sälja. Hade det inte varit för att vi ser möjligheter att göra en bra ekonomisk affär genom att köpa den nya lägenheten då hade vi stannat kvar. Samtidigt ser vi fram emot att göra hela processen igen, göra tillval och lära av de val vi gjorde sist, berättar Henrik och Sofia tillsammans.

2016-04-06 Växjö Henrik och Sofia Henriksson med dottern Alice för GBJ Foto: Jonas Ljungdahl

– Och nu ska ni alltså flytta igen?

– Ja vi kommer att flytta 300 meter till det nya huset. Vi trivs så bra på området så det passar jättebra. Roligt att få göra tillvalen igen, vad man kan ändra på. Det finns verkligen många val man kan göra, det är verkligen väldigt flexibelt. Det gör ju att man kan göra den väldigt personlig utan att behöva kämpa allt för mycket, säger Sofia.

– Hur har dialogen varit med GBJ Bygg under de här processerna?

– Det har varit väldigt enkelt och tydligt. Vi hade ett skifte med säljare, men det blev lika smidigt för det. Har man en fundering så får man ett svar samma dag. Vi tänkte inte på det från början, men nu känner vi litet grann att det är ju litet extra kul att handla sin lägenhet från ett smålandsföretag. Det har också varit väldigt smidigt under byggtiden, vi får hela tiden löpande information, vilka butiker man ska boka in möten på för tillval etc. Och inte minst viktigt, de är ute i god tid, sex månader innan inflytt så får man ett färdigdatum så man kan förbereda försäljning av det gamla boendet, berättar Henrik.

– Vad gjorde då att ni fastnade för det nya boendet?

– Då huset byggs precis bredvid vårt nuvarande så såg vi det direkt när de satte upp byggskyltar att det skulle bli av, så vi gjorde en väldigt tidig intresseanmälan. Vi visste precis vilken lägenhet vi ville ha. Den ligger högst upp och är en hörnlägenhet. Det blir ett plus att den nya är sex våningar upp, nu bor vi bara på andra våningen. Vi valde en lägenhet som vi vet blir attraktiv också vid en senare försäljning förklarar Henrik.

– Och ett stort plus, fyller Sofia i, är hiss. Idag bor vi andra våningen utan hiss, man tänker inte det ska vara så jobbigt, men när man väl står där med sitt barn i famnen, matkassen och vagnen så inser man att det där med hiss är en bra grej.

2016-04-06 Växjö Henrik och Sofia Henriksson med dottern Alice för GBJ Foto: Jonas Ljungdahl

– Har ni några råd eller tips till den som letar efter en ny bostad?

– Tänk på bostaden som en investering, inte bara som någonstans att bo. Ha inte bråttom utan följ en plan, även om vårt slutmål kanske är en villa så är det inte alls säkert vi köper ett hus nästa gång, det kan mycket väl bli en till lägenhet. Och också att man skall våga, det blir inte billigare av att ni väntar, berättar Sofia.

– En annan sak var att vi sparade ihop till alla tillval, så att vi skulle kunna betala de kontant och bara behöva ta ett lån på grundbeloppet. Ett annat smart knep är också att ta reda på sin kommande månadskostnad, och leva efter den redan ett år i förväg, så gjorde vi och sparade därmed in pengar som vi direkt kunde lägga på en avbetalning. Det var inte så roligt att spara det året, så är det ju, men det blir bra senare, fyller Henrik i.

– Vad är viktigt för att ni ska trivas i ett boende?

– Bekvämlighet är allra viktigast. Och att inte bo i centrum, då är man alltid på stan. Vi trivs när man kan komma ifrån, och samtidigt ha närheten till skog, natur och bad. Det får man här. Vår nya lägenhet är en hörnlägenhet högst upp, det är ljust och öppet precis som vi vill ha det. Vi kommer ha två balkonger, en i söderläge och en i norrläge, det är verkligen otroligt bra. En stor fördel är att badrummet är i anslutning till hallen. Det är sånt man lär sig med tiden, speciellt när man har barn kan det bli bråttom, berättar Sofia.

 

– Om det blir ett tredje lägenhetsköp, skulle ni anlita GBJ Bygg då också?

  • – Nu inför det andra köpet, känns det som en väldigt trygg affär. De alltid ett väldigt proffsigt intryck och har svar på våra frågor. Så att det klart, skulle vi byta lägenhet igen, då skulle vi börja med att kolla efter deras byggnationer och projekt, avslutar Henrik.

Läs mer om det hus som paret skall flytta till: BRF Kungsvallen i Hovshaga Centrum. 

Tack till Jonas Ljungdahl (fotograf).