En middag med ”Redig mat från trakten”!

Vi träffar matinspiratören Birgitta från Maxiköket på ICA Maxi Växjö. Hon tipsar om hur du handlar mer miljövänligt samt ger sitt bästa middagsrecept med råvaror från trakten.   

  • Birgitta har en lång erfarenhet från restaurangbranschen och att inspirera unga människor till bättre matvanor. Sedan 6 år tillbaka så arbetar Birgitta i Maxiköket på ICA Maxi i Växjö.
  • – Vad är det roligaste med ditt arbete?
  • – Vi i Maxi-köket står väldigt centralt i butiken, så att träffa alla människor är det roligaste. Och att kunna berätta och tipsa om alla fina råvaror vi har. Känns verkligen bra att vi har så många lokala leverantörer eller ”Redig mat från trakten” som vi kallar det, berättar Birgitta.

Utskrift

  • – Har du något tips du vill ge till den som handlar mat?
  • – Först och främst skulle jag säga att titta efter ursprung på varor. För att handla mer miljövänligt så är det klokt att tänka på att handla säsongsanpassat med säsongens grönsaker. Dessutom kan jag tycka att varför handla varor som rest hela vägen från Sydamerika om det finns på gården nästgårds, speciellt då vi har ett stort sortiment av bra lokala producenter från Småland här i butiken, förklarar Birgitta.
Potatis från Axelssons i Åby.
Potatis från Axelssons i Åby.

 

  • – Vill du tipsa om någon ny lokal producent som ni har tagit in? 
  • – Vi har faktiskt precis tagit in en tomatodlare ifrån Ör, vars plommontomater vi säljer, berättar Birgitta.
  • – Hur många lokala leverantörer har ni idag? 
  • – Vi har ca 25 stycken lokala leverantörer, med stor variation av produkter med allt ifrån grönsaker, smör till charkprodukter. Något vi än så länge saknar är en lokal leverantör av färskt kött, så det kan vi faktiskt efterlysa, säger Birgitta.
Ostkaka från Ostkakebageriet i Vrigstad.
Ostkaka från Ostkakebageriet i Vrigstad.

 

– Hur känns det att arbeta med leverantörer från trakten?  

– Jag kan känna en särskild stolthet i att kunna arbeta med lokala leverantörer, att vi lagar mat tillsammans med dem i butiken och bjuder på maten ihop. Det gör också att kunderna kan prata ställa frågor direkt med t ex potatisodlarna från Axelssons i Åby. Sedan så gör jag ju också studiebesök hos de lokala leverantörer så jag vet ju hur det ser ut hos dem. Det är ju ett hantverk, så det är därför lätt att motivera varför den lokala produkten kan vara något dyrare, berättar Birgitta.

Stensåkra levererar falukorven till Birgittas recept.

 

– Vad är de vanligaste frågorna du får i ditt arbete?

– Först och främst är det middagstips, men sedan är det ju också frågor om kan jag lita på det och det. Om till exempel KRAV-märkt verkligen är ekologiskt, och där är det tryggt veta att ICA är stenhård i sina kontroller. Någon gång har vi därför också stoppat en artikel. Trovärdigheten är A och O, förklarar Birgitta.

  • – Har du något middagstips till oss nu då? 

– Ja men absolut, jag har en favorit och då jag brinner extra för det lokala så tänker jag att ni ska få ett recept där alla ingredienser kommer från trakten. Det är en trerätters-middag med falukorv i ugn och potatismos som huvudrätt (läs meny och recept här under) lagad av varor från 12 lokala leverantörer i trakten. Kom ihåg att ni alltid kan fråga mig om råd när ni kommer in i butiken avslutar Birgitta.

Bild2_artikel4_maxi

 

Birgittas Rediga trerätters-Meny 

Förrätt: Toast bestående av Urshultsbagarens Danska rågbröd, kallrökt lax från Blomlöfs, en klick gravlaxsås och en skivad tomat från Örs tomatodling. Samt ett glas öl från Kallebryggeriet att dricka till.

Huvudrätt: Stensåkras Falukorv i ugn, potatismos av potatis från Axelssons serveras med gröna bönor från Urshultsodlarna. Gott att dricka till blir en äppelcider från Rudenstams bärodling.

Dessert: Vrigsta ostkaka med Emås grädde och hallonsylt från Moheda sylt.

Recept på redigt potatismos (4 portioner)

Ingredienser:

Mjölig potatis från Axelssons: 10st

Mjölk  från Emåmejeriet: 2 dl

Smör från Emåmejeriet: 2 msk

Salt och peppar

Skala potatisen och skär i mindre bitar, koka och ånga av. Värm smör och mjölk i en gryta, mosa potatisen och rör ner mjölken och smöret litet i sänder. Smaka av med salt och peppar.

Recept på Birgittas falukorv i ugn (4 portioner) 

Ingredienser:

Falukorv från Stensåkra: 600 g

Senap från Stensåkra: 4 msk

Prästost från Vasen: ca 12 skivor

Värm ugnen till 225 grader, skär skåror i korven och stick i ostskivor. Bred senap över, stek i ugnsform i ca 20min.

Läs mer om ICA Maxi i Växjö här.