Miljövinsten leder till lägre priser!

Vi har tidigare berättat om Ica Maxi i Växjös omfattande renovering som både gav vinster för miljön och energibesparingar. Butikschef Johan Herdeby kan nu berätta att energibesparingarna kommer kunderna till del! 

Vi träffar butikschef Johan Herdeby och det märks på honom att han har något spännande att berätta.
– Kan ni nu se hur mycket energi som ombyggnationen ger? 
– Ja det stämmer – på ett år kan vi se att de minskade utsläppen kommer motsvara att en bil kör 29 varv runt jorden. Det innebär förstås en ekonomisk besparing för oss i butiken också – som vi nu kommer att ge tillbaka till kunderna, berättar Johan entusiastiskt.

– Berätta, på vilket sätt kommer kunderna tjäna på era energibesparingar? 
– Vi kommer sänka priset på ca 8.000 artiklar – och 3.500 artiklar kommer vi sänka med minst 5%, berättar Johan.
– Hur kan ni ha råd att sänka priserna så mycket? 
– Det borde vara omöjligt att sänka priserna på så många produkter samtidigt, men tack vare energibesparingar vi gjort genom vårens ombyggnad i butiken så kan vi nu ge tillbaka våra kunder genom sänkta priser. Förutom energibesparingar har vi dessutom kunnat kapa kostnader genom att butiken blivit mer effektiv att sköta – allt för att göra det bättre för våra kunder, berättar Johan.
Ica Maxi i Växjö nya kyldiskar Fotograf Mats Samuelsson.

– Är det så här ni tänker: att om ni kan göra fler energibesparingar kan det leda till ännu lägre priser? 
– Ja naturligtvis. Om vi sparar pengar så kan vi sänka våra priser. Vi agerar på en konkurrensutsatt marknad och vi tror att om vi kan ha marknadens vassaste priser så väljer kunder att handla oss och då blir både vi och kunderna vinnare, förklarar Johan.
– Vad innebär det här för en vanlig barnfamilj? 
– Det beror på vilka varor vi pratar om, men på denna kundvagn med dessa 35 utvalda varor sparar man hela 106 kr. Prissänkningen genomförs 29/8. Handlar man dessutom av våra Maxi-klipp eller annonsvaror kan man såklart spara ännu mer, berättar Johan.

Efter prissänkningen är denna fulla kundvagn med varor X kr billigare att köpa hos ICA Maxi i Växjö.
Efter prissänkningen är denna fulla kundvagn med varor 106 kr billigare att köpa hos ICA Maxi i Växjö.

– Om du skulle ge något tips på hur jag som konsument kan handla mer miljövänligt, vad skulle det vara? 
– Det första jag tycker ni ska tänka på är att handla i en butik som satsar på miljön. Och köp lokalproducerat, leta efter ekologiska varor. Och dessutom våga köpa varor med en fläck eller buckla på. I vår butik har vi en speciell ”Ät snart”-disk med varor till nedsatt pris – handla varor där, tipsar Johan.
Läs mer om Ica Maxi i Växjö.
Fotograf: Mats Samuelsson.