En butik som blivit modernare, maffigare, matigare och mer miljövänlig!

Vi besöker Ica Maxi i Växjö som gjort en stor ombyggnation av sin butik för att skapa vinster både för miljö och kunder. Butikschef Johan Herdeby berättar om en butik som blivit ”modernare, matigare och maffigare” och berättar stolt vad det innebär för kunderna. 

Johan Herdeby tar emot oss i butiken i Växjö och visar oss runt i den helt ombyggda butiken och berättar engagerat om vad den innebär för både personal och kunder.

– Berätta Johan, vad har ni gjort?
– Butiken har genomgått en total förnyelse där vi bland annat bytt ut alla kyldiskar och frysdiskar i hela butiken. Vi har dörrar och lock på allt där detta är möjligt att installera – för minskad energiförbrukning och bättre kvalitet på varorna. Vi har även bytt ut det gamla kylsystemet till ett nytt, modernt koldioxid-system vars miljöbelastning är extremt mycket lägre, berättar Johan

– Har ni gjort några andra ändringar i butiken?
– Ja men verkligen, vi har ökat på ytan för de flesta färskvaruavdelningar då försäljning av kyld och färdiglagad mat växer och så även sortimentet/utbudet. Dessutom har vi fått en helt ny delikatessavdelning med massor av färdiglagat och andra godsaker med manuell betjäning. Kort sammanfattat har hela butiken blivit modernare, matigare och maffigare, förklarar Johan engagerat.

Ica Maxi i Växjö nya kyldiskar Fotograf Mats Samuelsson.
– Vill du berätta mer om bakgrunden till varför ni gjorde denna ombyggnation? 
– Det behövde göras och för att förbereda oss för framtiden. Med denna butik möter vi dagens och morgondagens kunders växande behov av färdiga måltidslösningar och deras förväntningar. Vi vill vara den moderna kundens självklara val av stormarknad, både för nya kunder och alla gamla trogna kunder såklart, berättar Johan.

– Vad ger ombyggnationen för miljövinster?
– För oss var det självklart att satsa på att göra butiken så energieffektiv och miljövänlig som möjligt. Nu sparar vi på jordens resurser samtidigt som vi minskar våra kostnader, något som kommer våra kunder till del, säger butikschefen Johan Herdeby. 

– Jaså, på vilket sätt kommer kunderna att märka detta? 
– Genom de stora energibesparingar som vi har gjort kan vi genomföra en omfattande prissänkning på tusentals varor, förklarar Johan. 

Ica Maxi i Växjö nya kyldiskar Fotograf Mats Samuelsson.

– Vilken respons har ni fått från kunder och anställda?
– Både kunder och anställda upplever att butiken blivit mer öppen, rymlig och otroligt fräsch.

– Finns det något nästa steg i den här miljöresan?
– Näste steg är att vi även anpassar ventilation och andra detaljer i fastigheten för att fortsätta optimeringen av våra resurser. Dessutom utbildar vi personalen än mer i resursanvändning och arbetssätt med målet att slänga så litet varor som möjligt. Sveriges matsvinn är på tok för högt och alla inblandade aktörer måste göra sitt yttersta för att spara på jordens resurser, berättar Johan.

– Har du några tips till den som vill göra mer miljövänliga val i vardagen?
– Våga välja den där paprikan eller gurkan med en fläck på. Ta Cornflakes-paketet med en buckla på eller mjölken med en dag kortare datum. Om vi alla hjälps åt med detta så slipper vi slänga så mycket fullt tjänliga livsmedel. Vi uppmanar även alla som kan att handla så närproducerat som möjligt. Både för att stödja den lokala näringen och för att minska på transporterna i samhället, avslutar Johan.

Läs mer om Ica Maxi i Växjö här.

Fotografier: Mats Samuelsson.