Jenny och Martina berättar om livet som mäklare!

Vi träffar Jenny Kjellsson och Martina Börjesson, två av mäklarna på Svensk Fastighetsförmedling i Växjö. De berättar om en mäklares vardag och den spännande expansiva fastighetsmarknaden i Växjö. 

– Hur kommer det sig att ni blev intresserade av att bli mäklare? 
– Jag var intresserad av arkitektur och snygga gamla hus. Och tänkte då hur ska jag göra för att få arbeta med gamla hus, jo men då ska man sälja dem tänkte jag. Nu har jag jobbat i 15 år som mäklare, och då bara med bostadsrätter och inte alls bara gamla hus heller. Tvärtom så gillar jag nyproduktionsprojekt. Gillar när det är ett högt tempo, och så är det verkliga livet som mäklare, berättar Jenny Kjellsson.
– För mig började allt i intresse för heminredning, hus och den biten. Fast det var också lite av en slump, då jag först tänkt bli sjukgymnast men kom på andra tankar så blev det mäklare istället. Nu har det gått 4 år sedan jag blev färdig mäklare, och det känns ju verkligen spännande i den fas som Växjö är i nu. Det byggs ju verkligen i varje hörn av Växjö berättar Martina.

– Hur kommer det sig att Växjö växer så mkt? 
– Skulle säga att det finns ett uppdämt behov, då det inte byggs särskilt mycket under många år. Så som kommunen förklarar det så handlar det också om att vi är ute ur lågkonjunkturen. Och ja det är ju bättre tider rent allmänt i Växjö berättar Martina, vårt hockeylag går bra, arenastaden som byggts och mycket kring universitetet också.

– Vad är roligast med att vara mäklare?
– Människorna, säger Jenny med emfas. Även om det var hus och bostäder som intresserade mig först så är det verkligen människorna som driver mig i jobbet. Så som i ett fall har jag faktiskt sålt samma bostad 4 gånger – men då med nya människor varje gång. Det är ju litet av en kick att hjälpa människor!
– För mig skulle jag säga att det just är att alla dagar ser olika ut berättar Martina, det är verkligen ett varierande arbete. Dagarna går väldigt snabbt. Vi möter kunder i olika situationer i sina liv, oavsett om de är glada eller ledsna, så får vi ju ett stort förtroende. Man kommer kunderna väldigt nära, då får man också väldigt starka relationer. Det är det som är charmen i att vara mäklare. Det är så mycket mer än att bara visa och sälja en bostad.

Skärmavbild 2016-05-02 kl. 09.55.58

– Vad gör ni som folk inte tänker på? 
– Jag tror inte kunder tänker på alla våra kundmöten, innan vi fått in ett uppdrag att sälja en bostad. Det är verkligen utmaningen, ett förtroende att få hjälpa någon att sälja sin bostad. Där blir det ju att vi själva får värna och bygga vårt eget varumärke likväl som Svensk Fastighetsförmedling, berättar Jenny.
– Och sen är det ju det här med objektsbeskrivningen, att skriva en lockande text som gör en lägenhet eller villa rättvisa, det lägger vi ju ned mycket tid på. Viktigt att göra det ordentligt, fyller Martina i.

– Svårighet/utmaningen med att vara mäklare?
– Att man inte ska jobba för mycket, lätt att det bara tar över hela ens liv. Man kan jobba dygnet runt, om man låter sig göra det. Viktigt att sätta gränser, så att man hinner leva emellanåt skrattar Jenny och Martina ihop. Samtidigt så finns det så mycket glädje i detta jobbet, man får så mycket tillbaka. Det är inte ovanligt att kunder sitter och gråter & behöver en kram. Det är ju ofta man följer kunden genom livet. I olika livsskeden, det finns något väldigt fint i detta förklarar Martina.

– Hur skiljer ni ut er skulle du säga i Svensk Fastighetsförmedling i Växjö?
– Vi är en rikstäckande kedja till att börja med. Det innebär att vi har koll på alla marknader, vi kan ta hjälp av andra kontor vilket ju innebär att vi har ett större nätverk med köpare från hela landet. Vi har ju gemensamt spekulantregister i hela Sverige, vilket blir väldigt smidigt. Sedan har vi väldigt bra lokal kännedom, det är ändå på hemmamarknaden som man måste jobba. Vi är smålänningar, jag har bott i Växjö hela livet och Martina har bott i Alvesta hela livet. Ska man jobba i en ny stad får man börja från början nästan, att vara mäklare är att känna sin egen stad utan och innan, berättar Jenny.

– En annan sak är att vi också har mycket bra tilläggstjänster som varudeklaration. En stor del av husen vi säljer är varudeklarerade. Just samarbetet med Anticimex är en stor fördel och underlättar genom hela affären, förklarar Martina.

– Jag har sett era 3D-visningar, vill ni berätta om vad det innebär? 
– Vi har haft 3D-visningar i ett halvår, det är en tilläggstjänst som inte minst är bra för att kunna nå kunder även utanför Småland. Den som ser 3D-filmen kan bilda sig en känsla för bostaden utan att besöka den. Är ju också väldigt bra speciellt om lägenheten har en litet annorlunda planlösning, som är lite ovanlig på marknaden eller om den är i extra bra skick.

Skärmavbild 2016-05-02 kl. 09.47.20

 

– Berätta mer om detta med samarbetet med Barncancerfonden?
– Det är ett samarbete sedan 1,5 år tillbaka och totalt har vi i Sverige samlat in flera miljoner. Det är fint att kunna bidra tillsammans till detta. Lokalt har vi haft en del kampanjer för att kunna samla in tillsammans med smålänningarna, bland annat har vi skänkt 5 KR per visningsgäst. Och så säljer vi armband på visningar som går till Barncancerfonden, berättar Martina och Jenny.

Skärmavbild 2016-05-02 kl. 09.44.34

Vill ni läsa mer om Martina och Jenny gå då in på Svensk Fastighetsförmedling i Växjö.